Kuchnia

ciasta

Ślimaczki budyniowe z ciasta francuskiego
Czy masz dziś ochotę na coś słodkiego do kawy, proponuje ślimaczki z budyniem oraz rodzynkami.
13 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki na budyń:
• 250 g mleka
• 2 żółtka
• 30 g masła
• 50 g cukru
• 40 g mąki pszennej
Składniki dodatkowe:
• 50 g rodzynek
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 2 łyżki mleka
• 1 żółtko
Sposób przygotowania:
1. 200 g mleka gotuję z dwoma żółtkami, masłem, cukrem. Mąkę rozrabiam w 50 g mleka i stopniowo wlewam do gotującego mleka, mieszając łyżką do chwili uzyskania gęstej konsystencji. Po ugotowaniu budyń przykrywam woreczkiem foliowym i odstawiam do wystudzenia.
2. Ciasto francuskie rozwijam, równomiernie smaruję budyniem, zostawiam 3 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż jednego z boków. Budyń posypuje rodzynkami.
3. Ciasto zwijam w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie ostrym nożem kroję na 2 cm krążki.
4. Ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Żółtko roztrzepuję widelce z dwiema łyżkami mleka i za pomocą pędzelka smaruję ślimaczki.
6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 20 minut w 200°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation