Kuchnia

ciasta

Ciasto bez pieczenia z porzeczkami
Delikatne ciasto bez pieczenia z porzeczkami z masą mascarpone, posypane batonami Grześkami, przygotujesz w 30 minut. Porzeczki można zastąpić innymi owocami.
Forma 24 cm x 24 cm
15 porcji
Czas przygotowania 30 minut
Składniki:
• 2 galaretki cytrynowe
• 2 galaretki borowikowe
• 14 ciastek herbatników
• ½ szk. mleka
• 500 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• ½ szk. cukru pudru
• 2 batony Grześki
• 100 g porzeczek czerwonych
Sposób przygotowania:
1. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 2 szk. gorącej wody. Galaretki borowikowe rozpuszczam w 1 szk. gorącej wody. Galaretkę cytrynową łączę z porzeczkami. Galaretki odstawiam do stężenia lekkiego.
2. Na dnie formy układam herbatniki namoczone w mleku.
3. Śmietany ubijam mikserem, dodaję cukier puder, mascarone i ostudzone galaretki borowikowe.
4. Połowę masy wykładam na ciastka, wstawiam na 30 minut do lodówki.
5. Na masę wykładam galaretki cytrynowe z porzeczkami , następnie pozostałą masę śmietankową.
6. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi batonami Grześkami.
7. Ciasto chłodzę w lodówce około 2 godzin.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation