Kuchnia

ciasta

Ciasteczka z wiśniami
Masz ochotę na coś pysznego do porannej kawki lub spodziewasz się Gości. Proponuję Ci pyszne ciasteczka, które przygotujesz bardzo szybko a smak ich rozpływa się w ustach.
30 minut czas przygotowania
20 porcji
Składniki:
• 1 opakowanie wiśni mrożonych
• 10 łyżeczek dżemu wiśniowego
• 6 jajek
• 800 g mąki pszennej
• 200 g masła rozpuszczonego
• 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Cukier puder do posypki
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Następnie wbijam jajka, dodaję rozpuszczone masło, śmietanę.
2. Zagniatam ciasto, wykładam na oprószony blat mąką i rozwałkowuję na duży prostokąt. Ciasto kroję na trzy podłużone paski pionowo.
3. Prawą stronę każdego paska smaruję cienko dżemy i układam wzdłuż każdego paska rozmrożone wcześniej wiśnie.
4. Ciasto zwijam w rulon, kroję na porcje, w których powinno znajdować się po trzy wiśnie.
5. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
6. Po upieczeniu studzę i posypuję cukrem pudrem.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation