Kuchnia

ciasta

Muffinkowe serniczki

Każdy zapewne lubi sernik a co powiecie na małe serniczki przygotowane w foremkach od muffinek. Serniczki ze spodem ciasteczkowym, udekorowane masą śmietankową, posypane orzeszkami.
50 minut czas przygotowania

Składniki na spód:
• 150 g herbatników kakaowych
• 100 g masła
Składniki na ciasto sernikowe:
• 1000 g twarogu sernikowego z wiaderka
• 250 g mascarpone
• 2 całe jajka
• 100 g cukru
• 60 g masła
• 2 łyżki budyniu waniliowego
Składniki na masę śmietankową:
• 1 szk. śmietany 30%
• 150 g mascarpone
• 1 śnieżka
• ½ szk. cukru pudru
Składniki dodatkowe:
• Orzeszki drobne, prażone do dekoracji
• 5 łyżek masy kajmakowej
Sposób przygotowania spodu:
1. Herbatniki blenduję, masło rozpuszczam, studzę, łączę z ciastkami. Następnie wykładam na spod foremek do muffinek, mocno dociskam łyżką.
Sposób przygotowania ciasta sernikowego:
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładam do misy i miksuję mikserem około 10 minut. Następnie układam w formach na masie ciasteczkowej. Muffinki piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu studzę, każdą muffinkę cienko smaruję masą kajmakową.
Sposób przygotowania masy śmietankowej:
1. Śmietanę miksuje na sztywno, dodaję cukier, proszek śnieżkę, mascarpone, miksuje około 5 minut. Masę przekładam do woreczka do dekorowania tortów i dekoruję masą muffinki.
2. Wierzch muffinek posypuję orzeszkami.
3. Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation