Kuchnia

obiadki

Makaron z mascarpone, kurczakiem i suszonymi pomidorami – Kardamonowy

250 g makaronu (ja użyłam penne)
1 większa pierś z kurczaka
8 suszonych pomidorów z zalewy
200 g sera mascarpone
50 ml wody lub mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka obranych ziaren słonecznika
sól
pieprz
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
(przepis na 3 porcje)

Kurczaka kroimy w większą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy go na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do kurczaka dodajemy ser i wodę/mleko, a także pokrojone w paski suszone pomidory, dokładnie mieszamy. Wszystko gotujemy dosłownie 2 minuty, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Słonecznik prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką i słonecznikiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation