Kuchnia

obiadki

Zrazy z suszonymi pomidorami i fetą - Filozofia Smaku

8 plastrów szynki o grubości około 1 cm (roladki możecie przygotować także ze schabu)
8 plastrów szynki parmeńskiej
8 suszonych połówek pomidorów w oliwie
16 zielonych oliwek
kilka plastrów sera feta
1 szalotka
pół lampki czerwonego półwytrawnego wina
puszka pomidorów, posiekanych i bez skóry (400 g)
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
Plastry szynki rozbijamy przy pomocy tłuczka. Na każdym układamy plaster prosciutto (jeśli jest zbyt długi, dotnijcie go lub podwińcie). Na jednym końcu układamy kawałek sera feta, pokrojone na pół oliwki, posiekane suszone pomidory. Całość zwijamy w ciasną roladkę i związujemy sznurkiem spożywczym.
Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki ze wszystkich stron i przekładamy do szerokiego garnka. Na patelnię wrzucamy posiekaną szalotkę, smażymy przez 2-3 minuty. Wlewamy wino, zagotowujemy, zawartość patelni dokładamy do mięsa. Do rondla dodajemy pomidory, dolewamy wodę (tyle, aby zakryła mięso). Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodajemy oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation