Kuchnia

obiadki

Sos pomidorowy do gołąbków na zasmażce

1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka masła
700 ml chłodnego bulionu lub przestudzonej wody z gotowania kapusty do gołąbków
1 słoiczek dobrej jakości koncentratu pomidorowego (190 g)
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
porządna szczypta cukru (lub więcej do smaku, jeżeli koncentrat jest wyjątkowo kwaśny)
sól
pieprz

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę, wszystko dokładnie mieszamy, smażymy na wolnym ogniu około 30 sekund ciągle mieszając. Do zasmażki wlewamy bulion lub wodę i od razu mieszamy, robimy to dość energicznie, żeby nie powstały grudki. Następnie do tego dodajemy koncentrat, znowu mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Sos doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie cukrem, dodajemy do niego liść i ziele, gotujemy około 5 minut. Jeżeli wyszedł za rzadki, pogotujcie go dłużej, żeby odparował, jeżeli za gęsty, dolejcie więcej płynu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation