Kuchnia

obiadki

500 g makaronu penne
1 cebula
3 ząbki czosnku
szczypta chilli w proszku
500 g mielonego mięsa wieprzowego
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki sera ricotta
150 g mozzarelli
50 g parmezanu
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na al dente.

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chilli w proszku, krótko smażymy.

Następnie na patelnię dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy do czasu aż sos pomidorowy zgęstnieje i utworzy wraz z mięsem zwarty sos (ok. 15 minut). Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Sos mięsno-pomidorowy mieszamy z ricottą oraz odcedzonym makaronem. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę kroimy na plasterki. Rozkładamy na wierzchu zapiekanki. Posypujemy tartym parmezanem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15 minut (aż do zapieczenia się sera).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation