Kuchnia

ciasta

Ciasto Wafelkowo Orzechowe

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub chcesz poczęstować czymś wyjątkowych gości, oto propozycja dla Ciebie. Poznaj przepis na bardzo proste ciasto z nutką smaku kakaowego z orzechami. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Ciasto bez pieczenia.
Forma 24 cm x 24 cm
30 minut czas przygotowania
15 porcji
Składniki:
• 300 g wafelków kakaowych
• 200 g orzechów ziemnych solonych
• 200 g herbatników kakaowych
• 330 ml śmietany 30%
• 500 g mascarpone
• 200 g masy kajmakowej
• Odrobinę mleka
Sposób przygotowania:
1. Wafelki kakaowe kruszę, orzechy przekładam do woreczka i rozbijam na mniejsze części.
2. Na dnie formy układam namoczone w mleku herbatniki i smaruję cienko masą kajmak.
3. Śmietanę ubijam z mascarpone mikser około 5 minut. Następnie 1/3 masy odkładam a do pozostałej dodaję pokruszone wafelki i połowę orzechów. Połowę tej masy wykładam na masę kajmak.
4. Ponownie układam herbatniki namoczone w mleku. Do pozostałej masy z wafelkami dodaję 1 łyżkę masy kajmak i dokładnie mieszam, Masę wykładam na herbatniki.
5. Masę przykrywam ostatnią warstwą z herbatników, następnie układam masę białą .
6. Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach łączę z pozostałymi orzechami i posypuję wierzch ciasta.
7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny.
8. Gotowe.
9. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation