Kuchnia

grill

SZASŻŁYKI DROBIOWE Z SOSEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:

1 kg piersi kurczaka,
4 cebule,
1 cytryna,
30 dag wędzonego boczku pokrojonego na cienkie plastry,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu cielęcego (może być z kostki),
15 dag łuskanych orzechów włoskich,
kieliszek czerwonego wina,
1 łyżka cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól,
pieprz.

Patyczki do szaszłyków.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę.

Oprószamy solą i pieprzem.

2 cebule ścieramy na tarce, a z cytryny wyciskamy sok.

Łączymy te dwa składniki w misce.

Dokładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy go w marynacie.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny.

Pozostałe cebule siekamy i szklimy na maśle.

Zdejmujemy.

Na tej samej patelni smażymy orzechy, przez 2-3 minuty.

Połowę orzechów miksujemy w blenderze wraz z usmażoną cebulą.

Powstały mus przekładamy na patelnię, dolewamy bulion, wino, dodajemy cukier i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Gdy masa się zagotuje, mieszamy jeszcze chwilę, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy.

Kawałki kurczaka zawijamy w plastry boczku, wbijamy na patyczki i pieczemy na grillu około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation