Kuchnia

grill

FASZEROWANA CUKINIA Z GRILLA
SKŁADNIKI:

4 nieduże cukinie,
30 dag pieczarek,
2 cebule,
1 czerwona papryka,
łyżka masła,
pęczek natki pietruszki,
2 łyżki oleju,
1 jajko,
1 łyżka bułki tartej,
15 dag sera żółtego lub mozzarelli,
sól, pieprz.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?

Umyte cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ, żeby zrobić miejsce na farsz.

Wydrążoną cukinię lekko posolić i odstawić na bok.

Miąższ podsmażyć na maśle.

Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone drobno pieczarki (lub starte na tarce o dużych oczkach), z równie drobno pokrojoną cebulą.

Chwilę smażyć, aż wyparuje cała woda z pieczarek.

Pod koniec smażenia dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze 5 minut.

Farsz pieczarkowy połączyć z miąższem z cukinii, dodać pokrojoną natkę pietruszki, surowe jajko i bułkę tartą.

Doprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Przygotowanym farszem napełnić cukinie, ułożyć na tackach do grilla i grillować, aż cukinia będzie miękka.

Pod koniec grillowania posypać startym serem i poczekać aż się rozpuści.
JAK PODAWAĆ?

Podawać z pieczywem lub bez.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation