Kuchnia

grill

SZASZŁYKI Z KARKÓWKI W MARYNACIE ORZECHOWEJ Z GRUSZKAMI I SAŁATKĄ Z RUKOLI
Składniki:
1 kg karkówki w plastrach
100 g orzechów ziemnych
2-3 ząbki czosnku
50 g świeżej kolendry
1 mała papryczka chilli, pokrojona w plasterki razem z gniazdami nasiennymi
150 ml oleju rzepakowego
6 miękkich gruszek
30 g miodu naturalnego
4 suszone goździki
1½-2 limonki
200 g rukoli
100 g sera koziego
200 g pomidorów suszonych (po odcieku)
200 g pomidorków koktajlowych
Plastry karkówki zawijamy w folię plastikową, rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1 cm.
MARYNATA:
Orzeszki ziemne, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza. Dodajemy część przygotowanego miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy liście świeżej kolendry. Ucieramy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
GRUSZKI:
Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrej papryczki i goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy oleju rzepakowego. Mieszamy. Gruszki kładziemy na grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).
SZASZŁYKI:
Plastry karkówki smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut. Patyczki do szaszłyków wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. Szaszłyki grillujemy około 10 minut.
Na talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę, pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. Rwiemy kawałki koziego sera. Na drugi talerz wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation