Kuchnia

grill

Soljanka z ogniskowego kociołka
Propozycja na weekend przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence.

Składniki:
20 dag szpondra
Ok. 600 gram kapusty kiszonej
4 kiszone ogórki
3 ogórki korniszony
1 papryka
Garść suszonych grzybów
2 cebule
200 gram kiełbasy salami
2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne )
Pomidory z puszki lub świeże bez skóry
1 marchewka
4 ząbki czosnku
Małe opakowanie oliwek ( w foli )
2 łyżki kaparów
Sól, pieprz czarny
Pieprz cayen
Liść laurowy, ziele angielskie
Zielona pietruszka
Kwaśna śmietana









Wykonanie:

Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru i dodajemy pozostałe składniki. Jako ostanie dodajemy oliwki i kapary. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, jeżeli jest jej za mało. Gotujemy kolejne 30 – 40 minut. Podajemy przybrane pietruszką i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation