Kuchnia

*** croissanty i ...

Dyniowe pączki z dziurką (doughnuts)

Składniki:
36 sztuk

2 dl pieczonej i zmiksowanej dynii
9-10 dl mąki
1 ½ dl mleka
50 g masła, roztopionego
12 g suchych drożdży
1 ½ dl cukru
1 dl jasnobrązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniljowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego kardamonu
1 łyżka ciemnego rumu
1 duże jajko
2 żółtka

Do dekoracji

1 dl cukru
4 łyżki masła, roztopionego

Wykonanie:

Pokroić dynię na kawałki i piecz w piekarniku w temperaturze 160 º C (termoobieg) przez 40 minut. Dynia powinna być miękka, jak naklujesz widelcem Po ostygnięciu zmiksuj .
Przygotowanie ciasta zacznij od podgrzania mleka. Rozpusc drożdże i dodaj wszyskie cukry , a następnie mąkę, kardamon, jaja, rozpuszczone maslo i dynię. Zagniec puszyste ciasto i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczkę.
Rozwalkuj leko ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wycinaj małe kółka, a następnie zrob dziurkę w środku .
Umieść doughnuts na blaszy wylozonej pergaminem i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz dyniowe pączki w piekarniku na 225 ° C (termoobieg) , około 10-12 minut. Niech lekko ostygna..
Roztop masło.Pomaluj kazdy doughnuts roztopionym maslem i obtocz w cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation