Kuchnia

*** croissanty i ...

Cinnamon rolls

Z przepisu 15 dużych bułeczek.

Ciasto

1 szklanka mleka
2 jajka
6 łyżek cukru
125 g masła
szczypta soli
4 szklanki mąki
7 g suchych drożdży

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy cukier i mieszamy. Wsypujemy drożdże i odstawiamy na kilka minut.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto w razie potrzeby podsypując odrobinę mąką. Wkładamy do lekko wysmarowanej olejem lub masłem miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta. Posypujemy nadzieniem zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu. Zaczynając od przeciwnej strony zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości ok. 2 – 3 cm. Układamy na blasze i odstawiamy na ok. 20 min do ponownego wyrośnięcia.

Pieczemy przez 15 – 20 min w temperaturze 180°C. Po przestudzeniu lukrujemy.

Nadzienie:

8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Mieszamy cukier z cynamonem i rozprowadzamy równomiernie po cieście.

Lukier:

5 łyżek cukru pudru
sok z ½ cytryny

Łączymy cukier z sokiem. W razie potrzeby możemy dodać trochę mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation