Kuchnia

*** croissanty i ...

Drożdżówki z żurawiną i pomarańczą

Składniki na 12 bułeczek:

540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować równomiernie nadzieniem żurawinowym. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować lukrem pomarańczowym, odrywać i podawać.

Nadzienie żurawinowo - pomarańczowe:

400 g żurawiny, świeżej lub mrożonej
120 g cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z połowy pomarańczy

W małym garnuszku wymieszać żurawinę z cukrem, skórką i sokiem z pomarańczy. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i popękania większości owoców. Zagotować i gotować przez około 2-3 minuty do lekkiego zgęstnienia. Zdjąć z palnika, wystudzić.

Ponadto:

1 szklanka cukru pudru
3 łyżki świeżo wyciśnietego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy

Z soku, skórki i cukru pudru utrzeć lukier - grzbietem łyżki lub w mikserze. Konsystencję lukru należy regulować dodatkiem soku- jeśli jest zbyt gęsty dolać soku, jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation