Kuchnia

*** croissanty i ...

pączki pieczone

Składniki:

500g mąki pszennej
50g świeżych drożdży lyb 14g drożdży instant
100g masła lub margaryny
100g cukru
4 żółtka
1 jajko
250ml mleka

Dodatkowo:
1 jajko
dowolny dżem, powidła, krem orzechowo- czekoladowy

Sposób wykonania:

Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
Roztopić masło (lub margarynę).
Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 10min).
Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, kolejno masę jajeczną. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut na gładką masę. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki. Ciasto można zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 40- 60min).
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować do grubości około 1cm. Wykrawać z niego krążki np. szklanką o średnicy 7cm.
Po kolei każdy krążek wziąć do ręki, lekko spłaszczyć, nałożyć na środek trochę ponad pół łyżeczki nadzienia, skleić dobrze brzegi (jak sakiewkę) i uformować kulkę.
Pączki układać na 3 blachach wyłożonych papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. (W przypadku braku tylu blach reszta pączków może wyrastać na blacie posypanym mąką). Pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. (Trwa to ok. 30min. Pączki powinny być leciutkie i puszyste).
Gotowe pączki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180°C (funkcja góra- dół), do lekkiego zarumienienia.
Upieczone pączki pozostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation