Kuchnia

*** croissanty i ...

SKŁADNIKI
OKOŁO 24 SZTUKI
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250 g twarogu (tłustego lub półtłustego)
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 żółtka
100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego
oraz: około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu

DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać razem z sodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Połączyć skłdniki i zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószyć mąką gdyby się kleił. Wyciąć szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
Nagrzać tłuszcz do około 175 stopni C. Wkładać po kilka oponek i smażyć na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe.
Maczać w lukrze lub posypać cukrem pudrem.
PROPOZYCJA PODANIA
cukier puder / lukier klasyczny / lukier cynamonowy: 200 g cukru pudru, 1 - 2 łyżeczki cynamonu w proszku i około 4 łyżek wody lub mleka (do miseczki wsypać cukier puder i cynamon, mieszając wlewać stopniowo po łyżce wodę lub mleko aż lukier będzie gładki i gęsty)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation