Kuchnia

*** croissanty i ...

Donuts - Pączki z Dziurką -


Składniki:

490 g mąki pszennej
14 g suchych drożdży
140 ml ciepłego mleka
6 łyżek masła
55 g cukru
szczypta soli
3 jajka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do spienienia.

Masło rozpuszczamy. Dodajemy cukier i sól. Mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką.

Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h).

Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części.
Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku.
Odkładamy na oprószony mąką blat, do podwojenia objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu.

Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia.

Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp.

Dodatkowo:

100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki
orzechy, skórka pomarańczowa itp.

Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady.

Oponki moczymy w czekoladzie i dekorujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation