Kuchnia

*** croissanty i ...

Kruche rogaliki z powidłami
Składniki:

250 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego, pokrojonego
60 g cukru
1 jajko (+1 do posmarowania)
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek powideł (marmolady )
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i pozostałe składniki; zagnieść ciasto (można to oczywiście zrobić ręcznie). Ciasto podzielić na dwie kule. Każdą rozwałkować (podsypując wałek i stolnice mąką) na okrąg grubości ok. pół cm. Przekroić nożem na pół, a każdą z połówek jeszcze ćwiartki, tak by uzyskać 8 ,,trójkątów". Do każdego nałożyć łyżeczkę powideł. Zwijać zaczynając od szerszej części, tak by powstał rogalik. Powtórzyć czynność z drugą kulą ciasta. Przygotowane rogaliki układać na blachach do pieczenie (pamiętając o odstępach) wyłożonych papierem do pieczenia i włożyć na 15-30 min. do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Przed włożeniem ich do piekarnika posmarować każdy roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem (do powideł polecam brązowy). Piec ok. 30-35 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation