Kuchnia

*** croissanty i ...

pampuchy

Składniki na około 12 - 14 sztuk:

500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
250 ml mleka
2 duże jajka, lekko roztrzepane
2 żółtka
50 g masła, roztopionego
30 g cukru
szczypta soli
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych

Ponadto:

sos śmietankowo - waniliowy (przepis poniżej)
owoce w syropie np. jagody

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).

Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleiło; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 65 g na każdą kluskę, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pyzy przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury otoczenia; kluski powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Uwaga: ze względu na to, że parzenie klusek w garnku trwa do 10 minut i jednocześnie można parzyć około 3 sztuk, część z nich można odłożyć do lodówki na okres wyrastania (by opóźnić ten proces i by w tym czasie nie przerosły).

Do szerokiego garnka nalać wodę do 1/4 jego wysokości. Na górę założyć większą gazę i obwiązać sznurkiem lub gumką a wodę zagotować. Zmniejszyć moc palnika na tyle, by woda lekko parowała, następnie wyrośniete kluski układać na luźno założonej gazie w sporych odstępach od siebie (bardzo rosną!) i przykryć szczelnie pokrywką. Parować około 10 minut - ten czas będzie zależał od wielkości klusek. Kluski są bardzo delikatne: podnoszenie pokrywki podczas parowania, zbyt szybkie lub zbyt późne skończenie parowania może skutkować lekkim opadnięciem lub pomarszczeniem się klusek.

Można podawać jeszcze ciepłe polane sosem śmietankowo - waniliowym i z owocami w syropie.

Sos śmietankowo - waniliowy:

300 ml gęstej kwaśnej śmietany (18%)
2 łyżki cukru pudru (lub miodu, syropu z agawy) lub ilość wedle uznania
1 łyżeczka pasty z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do połączenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation