Kuchnia

*** croissanty i ...

Składniki na 12 sztuk rogalików (wielkości dużej bułki):

580 g mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka (250 ml)
60 g roztopionego masła
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży

Dodatkowo:
50g roztopionego masła
1 jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę.

Drożdże świeże* rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko,cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże, roztopione lecz nie gorące masło (60 g). Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując ewentualnie mąką (nie za dużo, by ciasto nie było twarde). Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk (można wyrobić mikserem).

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski.Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by podwoiło objętość (około godziny czasu).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Każdą z nich rozwałkować na trójkątny placuszek o długości około 20 cm. Placuszek posmarować niewielką ilością masła. Zwinąć, jak naleśnika od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi, wzdłuż krótszego boku. Po zwinięciu złączyć końce razem na kształt rogalików.Rogaliki ułożyć na blaszce, w sporych odstępach, odstawić do napuszenia(powinny podwoić objętość).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem (ja pominęłam).

Piec w temperaturze 200º C przez około 20 - 25 minut (piekłam z termoobiegiem w temp. 180ºC). Studzić na kratce.

* drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation