Kuchnia

*** croissanty i ...

Pieczone pączki donuty - w wersji mini - Moje Bistro - Blog Kulinarny


Porcji: 24 (2 blaszki po 12 donutów)

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
2 jajka
aromat waniliowy (1/2 łyżeczki)

Polewa:

3 łyżki roztopionego masła
3 łyżki wody
1 szklanka cukru pudru
aromat waniliowy (2-3 krople)
ulubione ozdoby cukiernicze

Przygotowanie

Do jednej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj mleko, olej i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre i wszystko dokładnie połącz. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia posmaruj masłem lub spryskaj olejem w sprayu. Wypełnij delikatnie wgłębienia na donuty, do 2/3 wysokości. Piecz przez 18 – 20 minut lub aż do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym odseparuj donuty od formy za pomocą ostrego noża, wyjmij na kratkę obracając je do góry dnem. Podobnie postępuj z drugą częścią ciasta.

Przygotuj polewę. Masło rozpuść, dodaj aromat waniliowy, dosyp cukier puder i mieszaj dolewając po odrobinie wody. Konsystencja ma być w miarę gęsta. Gdy donuty ostygną maczaj je w przygotowanej polewie (częścią, która była na dnie formy), następnie posypuj ozdobami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation