Kuchnia

*** croissanty i ...

drożdżówki z nutellą

Drożdżówki wyszły mięciutkie, puszyste. Można je wykonać z dżemem, białym serem lub z budyniem. Drożdżówki są dobre, a wykonanie nie sprawia problemów. Są efektowne, choć na moich zdjęciach tego nie widać. Przepis jest ze strony Arabeska. Polecam.

SKŁADNIKI: na 15 sztuk:

500 g mąki
25 g świeżych drożdży
70 g cukru
260 g mleka
1 jajko
50 g masła
szczypta soli

Poza tym:

1 jajko do posmarowania
nutella

WYKONANIE:

Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski oprószyć solą. Pozostały cukier, wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (w ciepłe miejsce i przykryć ręcznikiem lnianym).Ciasto Po tym czasie ponownie delikatnie wyrobić. Następnie podzielić na 15 kawałków (o wadze ok. 60 g każdy) , uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 10x14 cm. W górnej części położyć 1 łyżkę nadzienia (lekko rozsmarowując na boki) , a dolną ponacinać w "grzebień".
Górną część zawinąć do środka , dobrze docisnąć brzegi. Następnie założyć poszczególne "zęby" grzebienia do góry.

Tak przygotowane drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem , przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem (posypałam migdałami). Piec w temp. 200 stopni C. przez około 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation