Kuchnia

Coś na ząb

Zupa imbirowa ze świżymi ziołami

Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
dwie garście selera naciowego
1 por
1 łyżeczka kuminu
1/4 łyżeczki rozgniecionego pieprzu
5 cm kawałek świeżego imbiru (obranego)
5 plasterków czerwonego chili
asofetida 1/4 łyżeczki
pół łyżeczki soli różowej lub kamiennej
szczypta sproszkowanego mango
łyżka masła klarowanego lub oliwy
garść mięty świeżej
garść estragonu
garść bazylii
woda

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do suchego garnka razem z przyprawami, imbirem, chili, solą i mango. Mieszamy prażąc na niewielkim ogniu. Po około 5-8 minutach dokładamy łyżkę masła klarowanego lub oliwy, świeże zioła i zalewamy wodą powyżej warzyw. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu.
Wszystko razem miksujemy na krem, serwujemy z dodatkiem świeżych ziół. Można z małą grzanką lub podprażonymi pestkami słonecznika.

SMACZNEGO!

źródło: QMAMKASZE.PL
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation