Kuchnia

Coś na ząb

Zupa serowo - brokułowa

Składniki:
30 dag brokułów
3 dag masła
2 łyżki mąki
5 łyżek wytrawnego białego wina
400 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka
15 dag żółtego sera
5 dag serka topionego
2 łyżeczki miodu
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju (najlepiej dyniowego)

Przygotowanie:
Brokuły oczyść, podziel na różyczki, gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. Wyjmij, odłóż kilka do dekoracji, resztę zmiksuj na gładko. Przygotuj beszamel: masło rozgrzej w garnku, dodaj mąkę i krótko zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z zimnym mlekiem oraz bulionem. Dolej wino. Sos gotuj przez 2 minuty na małym płomieniu, ciągle mieszając. Ser żółty zetrzyj, wraz z serkiem topionym wrzuć do garnka z beszamelem. Dodaj mus brokułowy. Mieszając, gotuj 10 minut, aż sery się rozpuszczą. Zupę przypraw miodem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotową zupę rozlej do miseczek. Skrop olejem dyniowym. Udekoruj odłożonymi brokułami i ew. listkami świeżych ziół. Podawaj np. z grzankami czosnkowymi.

kobieta.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation