Kuchnia

Coś na ząb

Kalafior z ryżem w beszamelu

Składnki:
1 kalafior
1 brokuł
10 dag ryżu
1 cebula
20 dag filetów z kurczaka
10 dag startego żółtego sera
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju;
Na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. mleka;
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Kalafior oraz brokuł oczyść, opłucz, ugotuj (osobno) na półtwardo w posolonej wodzie. Odcedź, osącz na sitku. Ryż ugotuj na sypko. Filety opłucz, potnij w kostkę.
Czosnek obierz, posiekaj. Cebulę obierz, potnij w piórka, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, smaż kilka minut. Wymieszaj z ryżem. Przypraw czosnkiem, solą i pieprzem. Przełóż do 4 żaroodpornych foremek. Przykryj różyczkami kalafiora i brokuła.
Przygotuj beszamel: masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Dolej zimne mleko i stale mieszając gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec przypraw go solą, pieprzem i gałką. Zalej składniki w foremkach. Posyp serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 40 minut

kobieta.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation