Kuchnia

Coś na ząb

Sałatka z kurczakiem i warzywami zawijanymi w bekonie

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
4 piersi kurczaka
30 ml sosu sojowego
60 ml miodu
15 ml gruboziarnistej musztardy
5 ml musztardy dijon
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki płatków chili

Podawać z:
250g mieszanki liści rukoli, szpinaku, rukwi wodnej
1 pomidorem pokrojonym w plastry
Tartym parmezanem

Warzywa w bekonie
200 g zielonej fasolki, obranej
200 g szparagów, obranych
200 g brokułów z łodygami
8 plastrów bekonu
15 ml brązowego cukru
5 ml sosu sojowego
15 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Delikatnie ponacinaj kurczaka, tworząc wzór kratki i wstaw mięso do dużego, głębokiego naczynia. Wymieszaj składniki marynaty i 2/3 wlej do naczynia z mięsem. Marynuj przez 2-4 godziny, najlepiej przez całą noc. Podgrzej oliwę na dużej patelni i smaż marynowanego kurczaka przez około 4 minuty z każdej strony. Zdejmij z ognia i odlej soki z patelni. Przykryj folią i odstaw na 5 minut. Owiń 3 zielone fasole, 2 szparagi i 1 różyczkę brokułu w dwa plasterki bekonu, zabezpieczając wykałaczką z jednej strony. Posyp cukrem i skrop sosem sojowym. Podgrzej oliwę na patelni i smaż zawiniątka przez 5 minut, często przewracając. Odsącz na ręczniku kuchennym. Wyłóż kurczaka na półmisek razem z zawiniątkami i liśćmi rukoli, pokrojonym pomidorem oraz parmezanem. Skrop resztą sosu sojowego, miodu oraz dressingu z musztardy.

Siba Mtongana/styl.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation