Kuchnia

Coś na ząb

Ziołowe sznycelki z kurczaka

Składniki (4 porcje):
2 pojedyncze filety z kurczaka
Marynata:
2 łyżki oleju
3 łyżki octu winnego albo jabłkowego
1 ząbek czosnku
2 płaskie łyżeczki soli
mielony czarny pieprz
1/3 łyżeczki suszonego majeranku
po sporej szczypcie suszonego estragonu, rozmarynu i cząbru
Dekoracja:
posiekane dymki
świeży rozmaryn

Sposób przygotowania:
Filety opłucz, wytrzyj do sucha, każdy przekrój na 2 płaty. Lekko rozgnieć je dłonią. Sznycelki przełóż do miseczki. Marynata: olej wymieszaj z octem winnym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Mięso polej przygotowaną marynatą. Dobrze wymieszaj. Przykryj kawałkiem folii spożywczej i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Potem zamarynowane kotlety ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj marynatą, która pozostanie na dnie miseczki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180. Piecz 20-25 minut. W czasie pieczenia mięso 2-3 razy obróć, by równomiernie zrumieniło się z obu stron. Gotowe sznycelki udekoruj posiekanymi dymkami i rozmarynem. Podawaj np. z sałatką z buraczków oraz kasza gryczaną.

Interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation