Kuchnia

Coś na ząb

Mini-lasagne z pieczarkami i beszamelem (dla 4 osób)

Kremowy beszamel doskonale komponuje się z grzybami. Wyjątkowy sposób podania pozwoli zachwycić nie tylko zmysł smaku!

Czas przygotowania: 25 min
Gotowanie: 35 min
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
20 g masła
2 łyżki mąki
400 ml mleka
100 g tartego parmezanu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
400 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
8 plastrów makaronu lasagne

Przygotowanie:
saNa patelni podgrzej masło z mąką. Dolej mleko ciągle mieszając. Trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut, aż masa stanie się kremowa. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj 4-5 łyżek parmezanu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Umyj pieczarki i pokrój je w plastry. Odłóż na bok 12 najpiękniejszych plastrów. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Zeszklij je, dodaj pieczarki i podsmażaj przez 5-7 minut aż zbrązowieją. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Podziel plastry makaronu na połowy. Rozłóż je do czterech ramekinów, polej sosem i nałóż trochę grzybów. Nałóż drugą warstwę makaronu, a potem przygotowane wcześniej nadzienie. Udekoruj każdy ramekin serem, sosem i odłożonymi plastrami pieczarek. Piecz 20 minut, aż lasagne zbrązowieją.

westwing.pl/magazyn
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation