Kuchnia

Masterchef I

michał muskała: krewetki w słodkim winie na pieczarkach

6 pieczarek równej wielkości
sól, pieprz
1 łyżka oliwy extra vergine
1-2 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek winogron
18 krewetek
50 ml sherry lub słodkiego, białego wina
sól morska w płatkach

pieczarki umyć, oczyścić, osuszyć, pozostawić tylko kapelusze. na dobrze rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć kapelusze z obu stron, przyprawić solą i pieprzem. osuszyć na ręczniku papierowym.

krewetki oczyścić. na rozgrzaną patelnię wlać łyżkę oleju o łagodnym smaku (np. słonecznikowy lub z pestek winogron). podsmażyć mięso krewetek z obu stron, tylko do ścięcia białka z obu stron, przyprawić, podlać krewetki sherry lub słodkim białym winem.

układać po 3 krewetki na odwróconych kapeluszach pieczarek. delikatnie skropić oliwą, doprawić do smaku, przed samym podaniem, solą morską w płatkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation