Kuchnia

Jedzonko

tarta fenkuŁowo- serowa z sosem na bazie pastisu

tarta fenkuŁowo- serowa z sosem na bazie pastisu

składniki:

ciasto kruche
200 g mąki, 100 g zimnego masła, 1 żółtko, 5 g soli, 1-2 łyżki zimnej wody

z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. schłodzonym ciastem wykładamy foremki, nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy w piekarniku w temp 180 stopni przez około 5-7 minut lub do momentu, kiedy zrumienią się. odstawiamy do wystudzenia.

farsz i zalewa śmietanowo-jajeczna
1 duży fenkuł
ok. 2 łyżki miodu
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 opakowanie sera z przerostem niebieskiej pleśni
100 ml śmietany 30%
1 jajko
sól i pieprz

fenkuła myjemy, kroimy drobno (można go ponownie przepłukać ponieważ często ma zanieczyszczenia w środku). dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła aż będzie miękki. doprawiamy fenkuła miodem i ewentualnie odrobiną masła (lekko karmelizujemy), solą i pieprzem. kiedy ostygnie dodajemy pokruszony ser.
Śmietanę dokładnie roztrzepujemy z jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
do każdej foremki nakładamy farsz z fenkuła i zalewamy śmietanowo-jajeczną zalewą. pieczemy w piekarniku przez około 20 minut w temp. 180 stopni.

sos na bazie pastisu
2 szalotki
25 g masła
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki pastisu
200 g śmietany 30%
50 ml octu winnego
sól i pieprz

podsmażamy szalotkę na maśle, aż się zeszkli. dolewamy wino, ocet i pastis – redukujemy. po redukcji wlewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
tartaletkę układamy na talerzu i polewamy sosem. dekorujemy świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation