Kuchnia

Masterchef I

kinga paruzel: filet z morszczuka z czarną solą na solirodzie
składniki na 2 porcje:
1 świeży morszczuk
3 garście świeżego szpinaku
1 łyżeczka soku z pomarańczy
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml oliwy extra vergine
sól, pieprz
1 cała pomarańcza
1 łyżka orzeszków pinii
soliród – ok. 300 g
sól czarna
cząstki cytryny do podania

morszczuka wyfiletować, skórę pozostawić, mięso dokładnie oczyścić z ości.

szpinak zblanszować w odrobinie wody na patelni, odparować, skropić sokiem z pomarańczy, cytryny oraz oliwą. doprawić solą i pieprzem. orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni. pomarańczę wyfiletować (nożem odciąć skórę z albedo tak, aby odsłonić miąższ. kawałki miąższu – fileciki – wycinać ostrym nożem spomiędzy błon). na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić soliród i ok 1 min blanszować. nie solić, gdyż sam w sobie zawiera dużo soli.

na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy włożyć filety z morszczuka skórą do dołu. smażyć ok 2-3 min w zależności od grubości ryby, następnie patelnię zdjąć z ognia i filet przewrócić na druga stronę - zostawić.

soliród ułożyć na talerzu, nałożyć na niego kawałek ryby (skórą do góry), posolić czarną solą. obok nałożyć szpinak z kawałkami pomarańczy, posypać zarumienionymi orzeszkami pinii. podawać z cząstkami cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation