Kuchnia

nafaszerowane

Kucharzenie i Pieczenie: Paszteciki kapuściano-grzybowe

Ciasto:

1 kg mąki
1,5 kostki margaryny
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
100 g drożdży, świeżych
1 szkl. gęstej śmietany 18%
do posypania: mak
barszcz czerwony ekspresowy np. Knorr*


Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i jajkami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zagniatać do momentu aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne. Włożyć do miski wysypanej mąką i odstawić do lodówki na 30 minut.

Farsz:

1 kg kapusty kiszonej, posiekanej
300 g pieczarek, obranych startych na tarce
2 cebule, posiekane w kostkę
2 jajka
3-4 łyżki oleju rzepakowego
majeranek, sól i pieprz, do smaku


Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekaną kapustę i pieczarki. Dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez ok. 30 minut. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego farszu dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt, na grubość ok 5 mm, posmarować farszem i zwijać. Zwinięte ciasto z farszem pokroić na dowolne kawałki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st.C aż do zrumienienia.

Gotowe paszteciki podawać z gorącym czerwonym barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation