Kuchnia

nafaszerowane

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym i dynią
Składniki :

9 dużych pieczarkowych kapeluszy

200 g mielonego mięsa

100- 150g dyni pokrojonej w kostkę

mała cebula

ząbek czosnku

łyżeczka bazylii

pół łyżeczki oregano

sól

pieprz

szczypta przyprawy do dyni

2 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki oleju do smażenia



Sposób przygotowania :

Kapelusze pieczarek myjemy i delikatnie usuwamy środek, powstałą miseczkę układamy na blaszce do pieczenia.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone. Solimy. Następnie do mięsa dodajemy drobno pokrojoną dynię i resztki z wydrążonych pieczarek. Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kilka minut mieszając.

Tak przygotowanym farszem napełniamy pieczarkowe kapelusze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w dużym żaroodpornym naczyniu. Z wierzchu posypujemy tartym parmezanem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 175ºC przez 30 minut.

Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation