Kuchnia

nafaszerowane

jablka pieczone, pieczone jablka | Lady of the House
JABŁKA PIECZONE składniki:

kilka jabłek (odmiana twarda i soczysta)
ok. 400 g śliwek
konfitura z wiśni ( użyłam swojej jednak doskonale sprawdza się w tym przypadku konfitura „Kowalewski” – tu zbieżność nazwisk;)
garść orzechów włoskich
opcjonalnie lody waniliowe (do podania na koniec)

JABŁKA PIECZONE wykonanie:

Jabłka dokładnie myjemy. Wydrążamy delikatnie środek i wypełniamy farszem na który składają się: pokrojone w malutką kosteczkę śliwki, wymieszane z konfiturą i delikatnie podgrzane (wyjęte z rondelka tuż przed samym gotowaniem).
Tak przygotowane jabłka przykrywamy wierzchnią częścią owoców. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.
Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika. Jabłka pieczone smakują doskonale w towarzystwie lodów waniliowych (wersja dla wielbicieli większej dawki cukru).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation