Kuchnia

nafaszerowane

Warzywa w chrupiących ziemniakach - styl.pl
Skład na 5 porcji: 6 dużych, w miarę równych ziemniaków, 1/2 pęczka dymki, 2 pomidory, łodyga selera naciowego, 1/2 papryki czerwonej, pieprz i sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 szklanki majonezu, 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Nieobrane ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200º C przez 45 minut. Następnie studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając łódeczki grubości pół centymetra.

Zapiekamy, aby były chrupiące. Z wydrążonego miąższu możemy zrobić purée, uformować małe kulki i zapiec. Będą dodatkiem do dania. Warzywa myjemy. Dymkę kroimy w piórka.

Paprykę, pomidory, łodygę selera kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy pieprzem,solą i oliwą, mieszamy.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Warzywa wykładamy na ciepłe ziemniaki i podajemy z sosem majonezowo--czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation