Kuchnia

nafaszerowane

Sajgonki
Składniki (na 12 sztuk):

opakowanie papieru ryżowego
250 g mielone mięsa z indyka
50 g cienkiego makaronu ryżowego
2 grzyby mun
marchewka pokrojona w słupki
1/4 czerwonej papryki pokrojonej paseczki
2 łyżki kiełków fasoli mung
jajko
2-3 łyżki sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
szczypta mielonej chili
olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy na suchej patelni teflonowej. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 20 minut, następnie kroimy w cienkie paseczki.
Mieszamy wszystkie składniki farszu: mięso, marchew, pokrojony makaron ryżowy, paprykę, kiełki fasoli, grzyby i jajko. Przyprawiamy sosem sojowym, octem ryżowym i chili.
Według przepisu na opakowaniu przygotowujemy papier ryżowy. Moczymy po jednym arkuszu, układamy na nim łyżkę farszu, zawijamy jak krokieta, odkładamy. Postępujemy w ten sposób do wyczerpania składników.
W rondelku podgrzewamy olej. To, czy temperatura jest właściwa najlepiej sprawdzić drewnianą wykałaczką. Jeżeli po włożeniu do oleju na wykałaczce pojawią się znaczne pęcherzyki powietrza, możemy przystąpić do smażenia. Smażymy maksymalnie po 3 sajgonki na raz, żeby nie obniżać temperatury oleju. Wyciągamy, gdy zrobią się złote, odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy ze słodkim sosem chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation