Kuchnia
nafaszerowane
jadłonomia · roślinne przepisy: Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory
z rodzynkami, cynamonem i szafranem
Składniki na 4 - 6 porcji:
4 małe cebule szalotki lub 1 duża cebula
1/2 papryczki pepperoni
1 ząbek czosnku
1 laska cynamonu
oliwa
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzechów piniowych, uprażonych na suchej patelni
mała szczypta szafranu
sól i czarny pieprz
2 kg pomidorów
oraz: garść liści bazylii
Przygotowanie:
Pomidory umyć, osuszyć i odciąć każdemu z nich czapkę z szypułką. Przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek, a wydrążony miąższ zachować.
Cebulkę, papryczkę pepperoni i czosnek drobno posiekać. Na dnie garnka rozgrzać oliwę, dodać cebulkę z laską cynamonu i smażyć przez 1 - 2 minuty, następnie dodać czosnek z pepperoni i smażyć kolejną minutę.
Po tym czasie dodać ryż, intensywnie zamieszać i wlać wino. Zwiększyć ogień, a kiedy tylko wino odparuje wlać bulion, dorzucić szafran, rodzynki i zachowany miąższ pomidorów. Gotować na minimalnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, czyli do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Do każdego pomidora włożyć kilka łyżek ryżu, na szczycie położyć liść bazylii i tak nafaszerowanego przykryć odciętą czapką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsunąć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 20 - 25 minut.
Porady:
Orzechy piniowe można zastąpić pestkami dyni, ale lepiej trzymać się przepisu i zainwestować w małą garstkę pinioli – naprawdę, robi to ogromną różnicę.
Białe wino można pominąć lub zastąpić cydrem.
MA==