Kuchnia

nafaszerowane

Paprykowo, kolorowo - Styl.pl
Papryka faszerowana

Składniki na 8-12 porcji: 8 dużych strąków różnokolorowej papryki, 50 dag mielonego mięsa, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 1 szklanka ryżu, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, majeranek, sól, pieprz, bazylia, 3-4 łyżki siekanej zieleniny, 1/2 litra soku pomidorowego, 1/2 litra bulionu.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, starannie oczyścić z gniazd nasiennych. Ryż wsypać do wrzącej, posolonej wody, ugotować na półmiękko. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
Reklama
Advertisement

Mięso wyłożyć do miski, dodać przestudzony ryż, jajko, przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zieleninę. Wymieszać. Połówki papryki napełnić farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Sok pomidorowy wymieszać z bulionem, do-prawić, zalać papryki do po-łowy wysokości. Piec 45 mi-nut w temperaturze 180°C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation