Kuchnia

Coś na ząb

Naleśniki ze szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami

Składniki: (na 4 naleśniki)
1/2 szklanki mleka chudego
1/2 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

Na farsz:
200 g sera koziego do smarowania
400 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
8 suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Ciasto na naleśniki: mleko, wodę i jajko roztrzepujemy, następnie dodajemy olej, sól i przesianą mąkę. Mieszamy, aż do powstania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i rozgrzewamy. Dodajemy umyty szpinak i podsmażamy do zwiędnięcia. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzem, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową, wylewamy cienką warstwę ciasta i pieczemy po kilka minut z każdej strony (do lekkiego zrumienienia).

Każdy naleśnik smarujemy serem, następnie dodajemy szpinak, pokrojone suszone pomidory i posypujemy prażonym słonecznikiem. Zwijamy naleśniki i zajadamy:)

Smacznego!!!

źródło: smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation