Kuchnia

Chleb bulki

Bułki
Najpierw robimy rozczyn, drożdże mieszamy z odrobiną mleka i mąki dodajemy trochę cukru i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, resztę mleka, roztopione masło, roztrzepane jajko, sól i rozczyn drożdżowy. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy kilka minut dobrze napowietrzając. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż stanie się gładkie ok 10 minut, nie dosypujemy mąki. Można sobie pomóc mikserem z hakiem, maszyną do wypieku chleba.

Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Miskę przykrywamy folią. Jak ciasto wyrośnie przekładamy na lekko podsypaną mąką stolnicę i kilka razy zagniatamy, aby odpowietrzyć ciasto.

Dzielimy na 6 części i formujemy z każdej wałek ok 20 cm i zaplatamy supełek.

bułki mleczne chałka przepis

Supełki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Jak wyrosną smarujemy białkiem, posypujemy brązowym cukrem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180C przez 20-30 minut, do suchego patyczka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation