Kuchnia

Chleb bulki

SKŁADNIKI :
400 g mąki pszennej typ 650 + mąka do posypania
150 g mąki żytniej typ 200, drobno mielona
jeżeli mamy zakwas chlebowy (gęste ciasto) możemy dodac 2 duże łyżki, bułki będą smaczneijsze
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju
czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy cukier i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, wlewamy wodę, drożdże i olej. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i bez grudek.
Nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy posypując je mąką. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 10-12 porcji z których formujemy bułki.
Układamy je na blaszce posypując mąką.
Wierzch bułek smarujemy wodą ( można rozmąconym jajkiem ) i posypujemy czarnuszką.
Pozostawiamy bułki na 15 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to tępą stroną noża robimy wgniecenie na ich środku.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 180-200 *C, przez 20 minut aż ładnie się zarumienią, na funkcji termoobieg.
Czarnuszka dodaje im aromatu jednak można ją zamienić na sezam, słonecznik lub siemię lniane.
Bułki są pyszne pierwszego i drugiego dnia. Można również nadmiar zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation