Kuchnia

Chleb bulki

Czas przygotowania: 10 min. + ok. 10-15 min. (wyrośnięcie ciasta) + 25-30 min. (czas pieczenia)

Składniki podstawowe:

500 g mąki pszennej

300 ml letniej wody

1 łyżeczka miodu lub cukru

1 łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

2 łyżki mleka

Opcjonalnie do bułek możemy dodać wiele różnych dodatków, w ilości 2-3 łyżek (otręby pszenne, płatki owsiane, siemię lniane, ziarna słonecznika, ziarna dyni, granulowany czosnek, prażoną cebulkę, drobno posiekane oliwki itd.)

Jeżeli do wersji podstawowej za każdym razem dodamy inny składnik to otrzymamy nowy i niepowtarzalny smak pieczywa, który nigdy nie znudzi się rodzinie.

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i wybrane dodatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

2. W kubku lub szklance mieszamy drożdże z miodem. Całość zalewamy przegotowaną wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być za gorąca (
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation