Kuchnia

Chleb bulki

Składniki:
500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500
550 ml ciepłej wody
8 g drożdży instant
5 łyżek otrąb pszennych
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu złotego
2 łyżki sezamu czarnego
0,5 łyżki nasion chia
1 łyżka cukru
1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełożyć do formy 30*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika spryskać delikatnie wodą i posypać sezamem czarnym i złotym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z formy oderwać papier i włożyć ponownie do piekarnika na 5-7 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation