Kuchnia

Chleb bulki

Maślane bułeczki na śniadanie
Składniki na zaczyn:

3 łyżki mąki pszennej chlebowej typ 750
1/2 szkl. ciepłego mleka
1 łyżka cukru
20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych
Składniki na bułeczki:

3 szkl. mąki
1/2 szkl. ciepłego mleka
4 łyżki roztopionego masła
2 jajka
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:

1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam
maślane bułeczki

Przygotowanie zaczynu:

W rondelku rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem (nie może być gorące!). Rozmieszać do momentu rozpuszczenia się drożdży, dodać mąkę i wymieszać, aby pozbyć się grudek.

Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Przygotowanie bułek:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, jajka połączone z roztopionym masłem i mlekiem, sól oraz cukier. Wyrabiamy masę do chwili kiedy przestanie odstawać od miski, ale jeszcze będzie się kleić.

Ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min. do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy bułki. Przykrywamy czystą ściereczką i ponownie odstawiamy do czasu podwojenia objętości ok. 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180’C. Bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Maślane bułeczki wypiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce przez ok. 12-15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation