Kuchnia

Chleb bulki

5.0 z 2 ocen
Kajzerki
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min.
Porcje: 8

Składniki
450 g mąki pszennej typ 6502 łyżeczki suszonych drożdży instant220 ml mlekajajko2 łyżki masłałyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli
Przepis
Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni.
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko.
Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.
Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach. Bułeczki ostrożnie nacinamy tępą stroną noża lub żyletką i przykrywamy na 40 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce,
Kajzerki podajemy ze Smakowitą z masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation