Kuchnia

Chleb bulki

Łatwy chleb z płatkami owsianymi

Składniki
800 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej
12 g drożdży
łyżka cukru
3 szklanki letniej wody
4 łyżki oleju
2,5 łyżeczki soli
pół szklanki płatków owsianych
Wykonanie
W dużej misce łączymy rozkruszone drożdże z cukrem i niewielką ilością wody. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką (masa będzie klejąca ale taka właśnie ma być). Oprószamy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja włożyłam miskę do piekarnika ustawionego na najniższą temperaturę) na ok. 2 godziny.

W tym czasie 2 małe keksówki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Po upływie dwóch godzin gdy ciasto ładnie nam wyrosło, mieszamy je krótko i przekładamy do foremek. Wstawiamy jeszcze raz do piekarnika w celu wyrośnięcia (u mnie stało 10 minut). Gdy ciasto podrośnie przestawiamy piekarnik na 180 °C i pieczemy 45 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch chleba łyżką wody i zapiekamy 5 minut, dzięki temu wierzch chleba będzie bardziej chrupiący.
Wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kratce. Tak upieczony chleb powinniśmy kroić najwcześniej po godzinie i przechowywać pod bawełnianą ściereczką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation