Kuchnia

Chleb bulki

Składniki:

- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (od Naturalnie Zdrowe)
- 250 g mąki żytniej razowej typ 2000 (od Naturalnie Zdrowe)
- 450 g ciepłej wody
- 35 g świeżych drożdży
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu (u mnie akacjowy)

- rozbełtane jajko do posmarowania
- pestki dyni do posypania (od Naturalnie Zdrowe)

Wykonanie:

W ciepłej wodzie rozrabiamy jogurt i drożdże. Odstawiamy na chwilkę. Mąkę przesypujemy do misy miksera, dodajemy sól, ocet i miód oraz wodę z drożdżami. Wyrabiamy - ja wyrobiłam mikserem z hakiem. Odstawiamy miskę z ciastem do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 9 bułek. Przykrywamy je jeszcze ściereczką i zostawiamy je na około 1 godzinkę. Bułki na koniec smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 15-20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation