Kuchnia

Chleb bulki

Buleczki pszenne

Składniki na 10 niedużych bułeczek:

340g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży instant
1 łyżeczka cukru
7g soli
1 jajko, roztrzepane
200ml mleka
50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
Dodatkowo:

sezam, mak lub np. czarnuszka do posypania
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą. Zrób zagłębienie w środku, dodaj roztrzepane jajko oraz mleko. Wymieszaj i wyrób jednolite ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło.

Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne. Żeby sprawdzić, czy jest gotowe, uformuj je w kulę, po czym umączonym palcem, zrób w boku lekkie wgłębienie. Jeśli ciasto „odskoczy”, jest gotowe. W przeciwnym razie należy je jeszcze trochę wyrabiać.

Z gotowego ciasta uformuj kulę i przełóż je do lekko natłuszczonej miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na około 1 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wyrób krótko na oprószonym mąką blacie, po czym podziel na 10 równych części (u mnie około 65g każda). Z każdej uformuj okrągłą bułeczkę, zaciągając brzegi ciasta pod spód i sklejając je ze sobą. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy. Przykryj blachę czystą ściereczka i odstaw na kolejne 30 – 40 minut, aż wyrosną (powinny podwoić objętość).

Piekarnik rozgrzej do temperatury 230ºC. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posyp ziarnami. Piecz przez 5 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 10 – 15 minut, aż bułeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Upieczone wystudź na kratce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation